Projectontwikkelaars gaan met de gemeente Utrecht afspraken maken over het maximale huurbedrag dat projectontwikkelaars mogen vragen voor bepaalde bouwprojecten. De woningmarkt is overspannen waardoor de huurprijzen de laatste jaren explosief zijn gestegen. Daarom wil de gemeente Utrecht midden huurwoningen (huurprijs tussen de 710 en 950 euro per maand) betaalbaar houden door een huurgrens vast te leggen. De duur van de afspraken die gemaakt worden, gelden dan voor twintig jaar. Wel is er afgesproken dat het huren iets meer mag stijgen dan de inflatie, zoals in het oorspronkelijke voorstel stond vermeld.

Om de plannen in balans te houden zijn tijdens de raadsvergadering met het CDA, D66 en de PvdA enkele amendementen ingediend. Zo was er een meerderheid voorstander om ruimte te bieden aan extra kwaliteits- en duurzaamheidsambities van marktpartijen en meer investeringsruimte zodat meer middeldure huurwoningen in de stad kunnen worden gerealiseerd.

Vorig jaar diende het CDA een motie in om voor een langere termijn afspraken te maken over onder andere de prijzen en de beschikbaarheid van middeldure woningen. In Utrecht is een tekort aan betaalbare huurwoningen en door deze afspraken kunnen jonge gezinnen in Utrecht blijven wonen!

Bron: AD
14-12-2017