De verschillen tussen gemeenten zijn enorm als het gaat om woningen. De gemiddelde verkoopprijs van een huis in Nederland was afgelopen jaar 263.000 euro. Maar voor de echt goedkope stulpjes moet je in Groningen of Delfzijl zijn.

De gemiddelde verkoopprijs in Delfzijl was afgelopen jaar 141.000 euro. Dat is ongeveer de helft van het landelijk gemiddelde. Voor een woning in de gemeente Bloemendaal leg je het andere uiterste neer, daar betaal je gemiddeld 776.000 euro neer, blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Het verschil in verkoopprijs is dus heel erg bepalend per gemeente. In de plaatsen Pekela, Oldambt, De Marne, Brunssum, Veendam, Kerkrade, Den Helder en Schiedam kwam de gemiddelde verkoopprijs niet boven 165.000 euro uit, terwijl je in de bekende villagemeenten zoals Wassenaar, Laren en Blaricum gemiddeld meer dan een half miljoen moet meebrengen om een huis te kunnen bemachtigen.

Het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente is toegenomen in 2017. Bloemendaal is 5,5 keer zo duur is als Delfzijl, terwijl dat vorig jaar nog 5,1 keer was.

Bron: RTL Nieuws
08-02-2018