Volgens woonwethouder Laurens Ivens (SP) moet er een wetgeving komen om te voorkomen dat wonen in Amsterdam en andere populaire steden onbetaalbaar wordt voor middeninkomens.
Op 22 februari werd het rapport Wonen in Amsterdam gepubliceerd, gebaseerd op tweejaarlijkse studie over de ontwikkelingen op de Amsterdamse woningmarkt

Het aandeel van de woningen voor middeninkomens in de stad is in twee jaar teruggelopen van 17,4 procent naar 15,6 procent van de totale woningvoorraad, ondanks inspanningen van de gemeente om middeldure koop- en huurwoningen te bouwen.
In de afgelopen tien jaar zijn de huizenprijzen in Amsterdam met tientallen procenten gestegen. Als je bij een particulier een woning huurt, betaal je gemiddeld 1.327 euro per maand, volgens Wonen in Amsterdam.

Om leraren en politieagenten naar Amsterdam te lokken en te houden, hebben zij voorrang gekregen op de woningmarkt. Laurens Ivens heeft de afgelopen jaren al de nodige maatregelen getroffen, gesteund door de voltallige gemeenteraad. Zo werd er afgesproken met de woningcorporaties dat zij jaarlijks zo’n 1.000 woningen verhuren in de vrije sector aan huishoudens met een middeninkomen.

Bron: Volkskrant
22-02-2018