De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht na vele stijgingen dat de huizenprijzen nu toch gaan dalen. Tot nu toe is er weinig verandering te zien maar het gaat toch veranderen. Dit jaar zal de gemiddelde huizenprijs nog gewoon met 4,3 procent stijgen, is de schatting.

Het zal nog niet direct impact hebben dit jaar, dat komt door de grote krapte op de huizenmarkt. Doordat er veel woningzoekenden zijn, zal het daarom niet direct veranderen.

Volgens de DNB zal er toch verandering komen, dat veroorzaakt wordt door drie factoren. Ten eerste: het consumentenvertrouwen is naar een historisch dieptepunt gezakt. Dat betekent dat mensen veel pessimistischer zijn geworden over de vooruitzichten voor hun eigen portemonnee en voor de economie in het algemeen.

Ten tweede: Door de aankomende crisis neemt de werkloosheid fors toe. Volgens de bank zullen er meer dan 400.000 werklozen bijkomen. De grootste stijging volgt pas in 2021.

Tot slot: de inkomens zullen minder snel stijgen. De verwacht is dat de komende jaren de inkomens minder snel zullen stijgen dan de inflatie. Hierdoor hebben huishoudens minder te besteden. Daardoor zullen mensen minder snel een huis kopen.

Bron: RTL Nieuws
8 juni 2020