Volgens de voorspellingen van economen van ING zal de doorsnee starters op de woningmarkt er komend jaar goedkoper uitzien. De prijzen van woningen dalen iets en ook de hogere overdrachtsbelasting voor beleggers heeft de nodige gevolgen.

Voor komend jaar zal de prijs van een koopwoning gemiddeld 0,5 procent lager liggen dan in 2020, verwacht de bank. De belangrijkste reden daarvoor is de corona crisis. Het sleept wel werkloosheid en lager vertrouwen mee. Hierdoor stellen veel mensen hun verhuisplannen nog maar even uit en daalt de prijs. Zo worden komend jaar met 200.000 stuks ruim 10 procent minder huizen verkocht, verwacht de bank.

Ook starters profiteren van de gewijzigde overdrachtsbelasting. Enerzijds stijgen de prijzen voor huizen tot 4 ton waarschijnlijk. Dat komt doordat deze belasting voor kopers van 18 tot 35 jaar alleen in die prijscategorie eenmalig wordt geschrapt. Want ook huizenverkopers weten hierdoor dat starters wat meer te besteden hebben.

Anderzijds stijgt de overdrachtsbelasting voor beleggers per 1 januari van 2 naar 8 procent. ING verwacht dat de vraag zal dalen vanuit beleggers.

Bron: RTL Nieuws
14 december 2020