Deze maand komt de gemeente Hilversum nog met een voorstel om kopers van nieuwbouwwoningen te verplichten om zelf een paar jaar in de nieuwe woning te wonen. Het doel hiervan is om beleggers op de woningmarkt te weren en torenhoge bedragen te voorkomen doordat het doorverhuurd zou worden.

De maatregel wordt in het leven geroepen om de Hilversumse woningmarkt open te houden voor starters en andere woningzoekenden. Het is namelijk nu erg lastig om een woning te vinden gezien de markt erg krap is. Dat nieuwbouwwoningen dan worden opgekocht door speculanten om vervolgens voor flinke bedragen weer worden verhuurd, helpt dan allesbehalve mee. Een zelfbewoningsplicht kan dat voorkomen en kan van kopers van een nieuwbouwwoning eisen dat ze er eerst minimaal drie jaar zelf wonen.

Overigens is dit niet alleen een probleem in Hilversum maar door het hele land. Er worden overal maatregelen genomen om de krapte verder in stand te houden. Zo is de overdrachtsbelasting voor investeerders van twee naar acht procent gestegen. Jonge starters betaalden twee procent van overdrachtsbelasting tot eind vorig jaar. Zij hebben daar nu vrijstelling voor.

Bron: NHnieuws
2 februari 2021